Domácí úprava mléka

Nejčastěji používanou domácí úpravou mléka je tzv. šetrná pasterizace, zejména pro výrobu mléčných produktů z tohoto mléka.

Postupujeme jednoduše:

  • mléko zahříváme nejlépe v hrnci na mléko (s dvojitým obalem, aby se nepřipálilo), nebo do většího hrnce s vodou umístíme menší hrnec s mlékem a zahříváme, nebo mléko zahříváme v hrnci přímo, ale pozvolna a za stálého míchání.
  • v průběhu zahřívání měříme teplotu, po dosažení 72°C ponecháme 15 sekund
  • mléko rychle zchladíme

Průmyslová úprava mléka

Mléko vykupované mlékárnami a prodávané na trhu jako trvanlivé (UHT mléko), nejčastěji v papírových krabicích se celkem zásadně liší od mléka čerstvého.

Základní rozdíl je v absenci jakéhokoli života v mléce. Tím chybí veškeré prospěšné účinky mléka pro naši imunitu a životní pohodu. Dále v nižším obsahu vitamínů a mléčného tuku a tím změněném principu využívání a příjímání těchto látek a živin.

Základní rysy procesu průmyslového zpracování čerstvého mléka na UHT mléko s vysokou trvanlivostí:

  • příjem v mlékárně
  • pasterizace mléka - vysoká pasterizace (UHT)
  • odstředění mléka - odstranění téměř veškerého mléčného tuku z mléka
  • homogenizace mléčného tuku - mechanická úprava velikosti tukových kuliček
  • odstředěné mléko se doplňuje tukem podle požadavku na 1,5% nebo 3,5%. Nikde není psáno, že se vrací mléčný tuk.
  • balení do aseptického obalu - krabice
  • distribuce prodejcům

Čím je pro nás život uvnitř mléka důležitý ?

Podstatou mléka je podporovat a posilovat život. Není to jen tekutina, kterou zaháníme žízeň či chuť. Mléko je na počátku života každého narozeného savce. Právě tyto funkce mléka zajišťují živé mikroorganismy, které organizují, tvoří a obnovují imunitu organismu, pomáhají neutralizovat a vylučovat škodlivé látky z těla, zlepšují stravitelnost živin, oddalují stárnutí organismu, působí na celkový svěží stav člověka.