Tvaroh ze sladkého mléka

Mléko za stálého míchání zahřejeme na 72°C po dobu 15-30 sekund a pak rychle ochladíme. Občas mléko mícháme i při chlazení, aby nám nevznikl na hladině škraloup. Když teplota klesne na 30-32°C, přidáme chlorid vápenatý v množství 0,4 ml na 1litr mléka a zaočkujeme mléčnou kulturou. To jde provádět několika způsoby:

Přidáme syřidlo Laktochym v množství 0,6 ml na 1litr mléka, zamícháme a necháme v klidu stát 10 – 12 hodin. 

Vytvoří se nám tuhá sýřenina jako pudink. Sýřeninu rozkrájíme na kousky o velikosti 2x2 cm. Počkáme 5-10 min. a necháme vystoupit syrovátku. S malými přestávkami mícháme a zároveň dokrájíme kostky ještě na drobnější kousky. Krájení a míchání trvá 20 -30 min. 

Směs rozkrájené sýřeniny a syrovátky nalijeme do cedníku s plachetkou, zavážeme a pověsíme na chladné místo po dobu 6 – 8 hodin. 

Pokud chceme mít tvaroh tvrdší, tvaroh v plachetce ještě zatížíme a vylisujeme co nejvíce syrovátky. 

Tvaroh uchováváme v chladničce

Různé úpravy tvarohu

Rozlišujeme dva základní druhy tvarohu a to:

  1. Tvaroh z kysaného mléka
  2. Tvaroh ze sladkého mléka, k výrobě používáme syřidlo.

Liší se chutí i dalším použitím.

Výroba kyselým srážením se vyráběla od pradávna a je to výroba našich babiček. Nepotřebujete k ní syřidlo. Tvrdý tvaroh vyrobený kyselým srážením ( neteče) a je vhodný na buchty a do koláčků.

Můžeme ho použít na výrobu vlastních tvarůžků, zralého sýru, pomazánky, nebo jako posýpku na ovocné knedlíky.

Výroba sladkým srážením pomocí syřidla má výhodu v tom, že má větší výtěžnost, to znamená , že se z 1 litru mléka získá víc tvarohu. Je vhodná pro výrobu měkkého tvarohu, na pomazánky nebo na sladké smetanové krémy pro děti.

Měkký tvaroh je nejlepším základem pro pomazánky různých barev a chutí. Příprava je velmi jednoduchá :

Tvrdší tvaroh je vhodný ke krájení na kostičky, ochucování nebo také k dlouhodobému naložení do oleje.