Recepty
Domácí jogurt
Čerstvé mléko zahřejeme na 85 – 90°C a pak rychle zchladíme na 45 – 50°C. Zaočkujeme jogurtovou kulturou. Použijeme sušenou jogurtovou kulturu (na 1 litr mléka použijeme asi desetinu sáčku. Použijeme vlastní jogurt z předchozí výroby (2 pol. lžíce na 1 litr mléka. Koupíme bílý jogurt s živými kulturami (např. Choceňský bílý, Hollandia bílý nebo Jihočeský bílý ve skleničce) a dávkujeme stejně 2 pol. lžíce na 1 litr mléka.
Tvaroh ze sladkého mléka
Mléko za stálého míchání zahřejeme na 72°C po dobu 15-30 sekund a pak rychle ochladíme. Občas mléko mícháme i při chlazení, aby nám nevznikl na hladině škraloup. Když teplota klesne na 30-32°C, přidáme chlorid vápenatý v množství 0,4 ml na 1litr mléka a zaočkujeme mléčnou kulturou. To jde provádět několika způsoby.
Čerstvý sýr z pravého mléka
Mléko za stálého míchání zahřejeme na 72°C po dobu 15-30 sekund a pak rychle ochladíme. Občas mléko mícháme i při chlazení, aby nevznikl na hladině škraloup. Když teplota klesne na 30-32°C, přidáme chlorid vápenatý v množství 0,4 ml na 1litr mléka a zaočkujeme mléčnou kulturou. To jde provádět několika způsoby.