Co je to pasterizace?

Je to tepelná úprava mléka, která zničí téměř všechny případné nežádoucí mikroorganismy v mléce a bohužel i ty žádoucí a prospěšné. Tepelné ošetření mléka, nebo-li pasterace je působení tepla po určitou dobu. Rozlišujeme 3 druhy tepelného ošetření:

  •  Dlouhá pasterizace - ošetření nízkou teplotou 63°C po dobu 30 minut
  •  Šetrná pasterizace - šetrné ošetření teplotou 72°C po dobu 15 – 30 sekund
  •  Vysoká pasterizace (UHT) - ošetření vysokou teplotou 135°C po dobu 1 - 2 sekundy

Co to je homogenizace?

  • Je to mechanický proces přeměny struktury tukových kuliček v mléce. Tuk v mléce je ve formě různě velkých tukových kuliček. Homogenizace je vlastně protlačování mléka malým otvorem, kde se zmenší a sjednotí velikost tukových kuliček.
  • Velké tukové kuličky způsobují oddělování smetany od mléka a ulpívání mléka na povrchu sklenice. U homogenizovaného mléka k tomuto nedochází.