Pod pojmem čerstvé syrové mléko se rozumí mléko, které nebylo podrobeno žádnému tepelnému ošetření nebo homogenizaci, ale bylo pečlivě filtrováno a rychle zchlazeno. Absence tepelného zpracování, jako je pasterizace a sterilizace, umožnila zachování přírodních prvků v plném rozsahu, jako jsou například drahé laktobacily (mléčné), které posilují obranu imunitního systému a oživují střevní bakteriální flóru.
Hrají důležitou roli v deaktivaci karcinogenních látek a při prevenci proti alergiím. Dokonce i obsah tuku v mléce má velký význam, ten obsahuje základní vitamíny A a D nutné pro asimilaci vápníku a bílkovin. Je bohaté na mastné kyseliny, které chrání proti nemocem a stimulují imunitní systém.
Jak zacházet s čerstvým mlékem ?
Čerstvé mléko zakoupené v automatu je již z mléčnice zchlazeno na bezpečné 4°C a v automatu je tak uchováváno. Teplota 4°C je bezpečné proto, aby se utlumil bohatý život v čerstvém mléce a mléko neztratilo své původní vynikající vlastnosti.
Proto:
- čerstvé mléko kupujeme do zaručeně čistých nádob
- po koupení se postaráme o transport mléka do chladničky
- před požitím mléka se jako prevence doporučuje mléko tepelně ošetřit ("převařit").
- není vůbec nutné mléko uvést do varu, postačí mléko zahřát na 72°C po dobu cca 15 sec.
- při tomto šetrném tepelném ošetření dojde k likvidaci téměř všech mikroorganismů.