Co když mléko zkysne?

Pak v mléce započalo  MLÉČNÉ KVAŠENÍ. Je to proces, při kterém bakterie vyrábějí z cukrů kyselinu mléčnou. Mírně kyselé prostředí zabraňuje množení nežádoucích mikroorganismů a tím se prodlužuje jejich trvanlivost. Mléčné bakterie konzervují i jiné druhy potravin například ZELÍ nebo OKURKY – KVAŠÁKY. Je to starý a velmi zdravý způsob konzervace potravin. Z hlediska správné výživy jsou takto upravené potraviny pro náš organismus velmi cenné.

Zdraví začíná ve střevech!

  • Podporuje naši obranyschopnost, zvyšuje odolnost organismu proti infekčním zárodkům napravuje porušenou rovnováhu střevní mikroflóry, zejména po léčbě antibiotiky, snižuje trávicí potíže při průjmech a nebo naopak při zácpách, nebo problémy s trávícími poruchami vlivem stáří.
  • Usnadňuje stravitelnost bílkovin a laktózy, (mléčného cukru) mléčné bakterie mění laktózu na kyselinu mléčnou. To má význam zvláště pro osoby postižené intolerancí k laktóze.
  • Bílkoviny jsou působením kyselého prostředí jemně vysráženy a jsou stravitelnější.
  • Potraviny konzervované mléčnými bakteriemi jsou zahrnovány do velké skupiny nazývané probiotika.
  • Probiotika jsou živé bakterie mléčného kvašení, které osídlují trávicí ústrojí člověka a příznivě ovlivňují lidský organismus. Současně potlačují nežádoucí mikroflóru, včetně mikrobů choroboplodných.
  • Vytváří vitamíny B1, B2, B6 a vitamín K. Především kefír je bohatší na vitamíny skupiny B a kyselinu listovou, protože vzniká mléčně alkoholickým kvašením. Mimo bakterií mléčného kvašení obsahuje i kvasinky.
  • Prevence řídnutí kostí, díky vitamínu K dochází ke zvýšenému vstřebávání vápníku.
  • Snižuje riziko nádorového onemocnění tlustého střeva, bakterie mléčného kvašení mají schopnost odbourávat karcinogenní látky a blokují řadu enzymových aktivit napomáhající vzniku nádorů.
  • Snižuje hladinu LDL(špatný) cholesterol, zvyšují HDL (dobrý) cholesterol, zvyšují vylučování žlučových kyselin stolicí, jejichž základním substrátem pro tvorbu je právě cholesterol.
  • Všichni chceme pro své zdraví jen to nejlepší a bakterie mléčného kvašení nám to poskytují. Využijme to!